måndag 4 juli 2011

Stroke kurs

Kort Strokekurs 4 April-2011 i vardagsrehabilitering - Duktiga tjejer som utbildar i vår kommun - Jättebra för de som inte har dessa kunskaper ännu och i mitt fall alltid nyttigt med repetition :) Ska titta mer på de bitar som är viktig i vår verksamhet, här liten sammanfattning:
Stroke = Hjärtinfarkt, hjärnblödning eller TIA

En av 10 får en stroke efter en TIA. Att dö i stroke är den vanligaste dödsorsaken. Kostnaden för stroke är 14 miljarder/år. Man räknar med att 65 % över 65 år drabbas.
Riskfaktorer: Hög ålder, Högt blodtryck, Ärftlighet, Sjukdomsbild och Livsstil.
IDAG menar man att det är inget hinder att försöka rehabilitera en stroke som inträffat för flera år sedan. Hjärnan KAN återhämta sig och det går att träna om man verkligen försöker, det är glädjande och positivt. Det är några år sedan jag hörde det här så för mig var inte den tankegången ny.
Symtom: Genom att en göra en Fast-test kan man snabbt fastställa om du fått en stroke. info från Hjärt och Lungfonden
Face/ansikte
Ansiktsförlamning?
Le och visa tänderna.
Är personen sned i ansiktet?
Hänger mungipan? RING 112
Arm
Förlamning i en arm?
Lyft armarna och håll
kvar i 10 sekunder.
Har personen tecken till
svaghet/förlamning i
någon arm? RING 112
Språk
Svårigheter att tala, läsa eller förstå tal?
Säg meningen: “Det är vackert väder idag”.
Har personen svårt att hitta ord, säga rätt ord eller talar sluddrigt? RING 112
Tid
Symtomen kommer plötsligt och måste behandlas snabbt!
För mer information besök www.strokeforbundet.se
Stroken tar olika beroende på vilken sida du får den, det är då motsatt sida som blir försvagat.
Vänster: Afasi drabbar i regel dem som har stroke i vänster hjärnhalva och om förlamning också föreligger är den då lokaliserad till höger kroppshalva. VIKTIGT att alltid utgå ifrån att personen förstår
Kommunikation: Använd enkelt språk, Peka/visa, Lugn miljö, Logoped kan kartlägga språksvårigheter för att fortsätta träning. Det här är välidigt viktigt. Byt plats och försäk känna in, hur skulle du uppleva att inte kunna forma det som är viktigt för dig i ord och mäniskor inte har tid att lyssna till vad du vill förmedla????
Dysfagi kan också bli en följd, dvs. svårigheter att svälja mat och dryck, mer här under Vårdinstitutet.
Dolda funktionsnedsättningar
Personlighetsförändringar, Trötthet, Minne, Uppmärksamhet /Koncentration, Nedsatt simultankapacitet, Allt tar lång tid, Depression, Balanssvårigheter, Neglekt , Yrsel, Humörsvängningar, Affektlabilitet, Brist på initiativförmåga, Brist på sjukdomsinsikt. Mer här från STROKE riksförbundet.
Vardagsrehabilitering: Stimulera den svaga sidan. Men vara aktsam och försiktig då sidan är skadad av stroken. I t.ex. påklädning, börja med den svaga sidan och vid avklädning sluta med den svaga sidan också. Just den dagliga rehabiliteringen finns med i vårt, det gäller här att jobba med händerna på ryggen, inte vara för snabb med att hjälpa men det förutsätts ju då att det finns tid och möjlighet till det. Mer om rehabilitering på STROKE riksförbundet.
Viktigt att tänka på är att korttidsminnet kan påverkas och att det kan leda till fördröjningar av svar. Men i mötet med människor som drabbas och med lite vana och empatisk förmåga så får det ta tid, det gör ingenting att svaret dröjer, för oss är det en självklarhet. Idag finns olika hjälpmedel för just detta att t.ex. komma ihåg att ta sin medicin, dosetter som piper när det är dags, jättebra tycker jag.
Andra komplikationer: Blodproppar i ben och lunga, Lunginflammationer, Trycksår, Frakturer, Smärta från leder och andra kroppsdelar, Förstoppning, Depression och det kan leda till demens....
Vi är båda komna från Stroke släkte, ja vi är ju som sagt släkt med varandra på minst 4 olika sätt så kanske är det därför det både på min sida och Pelles sida finns flera som just lever med stroke och avlidit i Stroke. Jag har ju själv haft 2 blodproppar varav en djup ventrombos med behandling av Waran i 6 månader 1999 och jag kan säga att det gjorde helvetiskt ont som att du gångrar ett ordentligt senadrag i underbent med 10. Sjukhusvistelse en natt direkt lära mig att ta Fragminsprutor själv och sedan övergick det till Waran behandlig. Alla ni som provat det vet hur känsligt det är för vad du äter, hur olika livsmedel påverkar värdena. Den disposition jag har ärvs från mor till dotter och så ser det ut generationer tillbaka också.
Behandlingar : Hjärt och Lungfonden 
(Flyttat från gamla bloggen)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Publicerar inte rasistiska uttalanden och personangrepp.
Moderatgranskar allt före publicering.

Väl mött // Bettan