måndag 28 november 2011

Klenäter, kristyränglar och madelkyssar...©

En pysseldag i jobbet har vi haft idag. Trevligt att tillsammans med våra gäster få göra sådant de gjorde förr.
Madelkyssarna nedan är ingen gammal tradition utan de gjorde jag tillsammans med dem idag. Vi använde äggulorna till klenäterna och det var ett sätt att ta vara på äggvitorna. Lätt att göra och som blir lite extra. Så här gör du: Vispa 3 vitor till hårt skum, vänt ned 3,5 dl strösocker och 1 krm ättikssprit. 1,5 dl hackad mandel blandas i, Klicka ut på plåt och torka i ugnen på 100 grader i en h. Vänd marängerna upp och ned direkt ur ugnen. Låt svalna och smällt blockchoklad att doppa botten i.
Krsistyränglarna (picknick)en tradition från 1700-talets Tyskland och var vanlig förr att pryda julgranen med. Så här gör du: Blanda 1 äggvita, 1 tsk ättikssprit med 4 dl florsocker och spritsa ut på smörpapper. Enklast klipper du till en tråd och lägger den som hänge på kristyren och tar bokmärket med änglen och fäster tråden med. Enkelt och kul för både gammal som ung.
Så här gör du klenäter: 4 äggulor, 1/2 dl socker, rivet skal av en citron, 2 msk smält smör, 1 krm ättikssprit, 1 msk vatten, 3 dl mjöl.
Till frittering 1/4-1/2 kg kokosfett.
Gör degen några timmar före och låt den stå kallt.
Kavla degen tunt, sporra ut längder 2 cm breda och ca 8 cm lång. skär dem snett och sporra ett litet jack i mitten längst efter. Du tar så ena änden och för den genom hålet i mitten.
Värm kokosfettet till ca 180 grader och doppa i några kakor åt gången. Låt de när de fått fin färg vila en stund på smörpapper, innan de rullas i socker, Vi provade idag att rulla dem i socker nästan på en gång och de tycke våra kunniga var bäst. Kul att få lära sig en så gammal tradition som funnits i många hem förr i tiden.



Den sista skapelsen som ställde sig upp i ena änden fick namnet " De tre vise männen".....ler...men inte av dem man skulle kunna tro...haha....
Ja tänk vilket trevlig jobb vi har, ja vi brukar säga vi har världens bästa jobb. Att få möta dessa människor var dag. Tillsammans hitta ett sätt att göra den meningsfull utifrån dagsrytm och mående. Se människan, bekräfta och ge omtanke. Vi kramas varje dag och för oss är det viktigt att ge känsla av att vara sedd och att de har något att tillföra i vår dag. Utan de hade inte vi haft ett trevligt jobb att gå till. Ni är vår förutsättning brukar jag säga. Ja medmänniskor som byggt vår välfärd som borde ha en fin ålderdom. Tänker på orden någon brukar säga oss ibland " Ni är oasen på livets ökenvandring" och " Tänk så bra vi har det som får komma hit" ja tänk så lite som behövs...för att ge lite värme och omtanke. Nu stundar julen som för många är glädje och för andra saknad och sorg. En känsloladdad helg när vi mins hur vi haft det genom vårt liv. Vi pratar mycket om det i dessa dagar. Försöker ge känsla för både Lucia och julen och vi har en tid i arbete där det är så roligt och inspirerande, en tid med många återblickar i livshistorier....helt fantastisk...tänk så bra man har det egentligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Publicerar inte rasistiska uttalanden och personangrepp.
Moderatgranskar allt före publicering.

Väl mött // Bettan