torsdag 24 november 2011

Notalgia parestetica © var det inte utan Makulär amyloidos © visade det sig 2012, mer i länk...

Notalgia parestetica var det inte utan Makulär amyloidos © mer i länk nedan...
Den 17/12-10, fick jag Bettan, efter 2 års klåda, veta vad det var som kliar på ryggen.
Efter remiss till hud i Sundsvall och två läkare som tittade på området på min skuldra så fastställde de Notalgia parestetica dvs NP. För två år sedan när det började klia så skar en av dsk som ofta kommer till oss i jobbet, bort den lilla plita som fanns där på ryggen (mitt i bild  nedan). Ibland kliar det så jag inte kan låta bli, det har hänt gånger flera att jag klöst bort den plita som kommer tillbaka. Eftersom inte klådan försvunnit och distriktsläkarens återkommande koll av området så beslutade vi att det skulle remiteras till hudkliniken i Sundsvall. En blå/brun färg på 5x5 cm har uppstått i området en tid efter plitan avlägsnades. Doktorn vill ta lite prover för att fastställa att det inte fanns några elaka celler där i huden. Som exempel: Bilirubin, P-Natrium, P-Kalium och P-Albumin. P- Ca alb korr , P-Urea, P-Bilirubin, konj , P-ASAT, P- ALAT, P-GT, P-ALP, B-Biostatus och B- Biostatus B Celler. Men som jag förstod så trodde de inte att det var något farligt. Mycket intressant för dem sa den kvinnliga läkaren men mindre roligt för mig. Har ju levat med denna klåda nu i 2 år och det går att leva med, bara man vet vad det är. Jag skulle prova en salva som hette Capsina och smörja 3-4 gånger om dagen. Det kunde ta 3-4 månader innan jag märkte av någon effekt av salvan. Blev det inte bättre, kunde jag sluta med den. Så fortsättning följer på detta.
De tittade också på mina fettknölar, en på vänster arm och en på höger lår. Den på armen har jag haft nu i 15 år och den på benet 7-8 år kanske. Men de var inget att oroa sig för.
Mer info om sjukdomen NP här översatt via Google från The Skin Center
2011-01-14 kom fullständigt svar från HUD i Sundsvall " Du behöver inte vara orolig, hudförändringen på ryggen är ju helt godartad och blodproverna var normala."...vilken lycka :)Har t.o.m. 2011-04-17 testat Capsina på hudförändringen som vi överenskom men kan inte säga att det er mig någon förbättring. Klådan är densamma, nästan bättre utan. Så i samråd med läkare, se ovan, slutade jag med den och ska smörja med mjukgörande i stället. De rekommenderar också som hudspecialister att vara försiktig med sol.

// Citat ovan från gamla hemsidan.
Nu i höst har det åter börjat klia så jag funderar på om det skulle bli bättre att testa igen eller ej. Åter sedan en vecka allergitabletter för att se om det lindrar något
2012-09-12 kom från Akademiska sjukhuset i Uppsala som gjorde ett prov som skickades till patologen för analys att det var Makulär amyloidos ©

2 kommentarer:

  1. Jag fick diagnosen NP efter ett läkarbesök i Thailand. Här hemma kunde ingen säga varför jag hade klåda på ryggen i flera år.
    Jag blir bättre om jag lägger mig på en pilatesboll och rullar sakta uppåt mot nacken och tillbaka mot ryggslutet. Det är den enda lindring jag kunnat hitta. Försökt med bedövande salvor och akupunktur. Så jag har alltid pilatesbollen i närheten så jag kan få några timmar av avkoppling från den irriterande klådan.
    Som tur är kliar det inte vid sängläge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funderar efter Malou efter tio programmet idag 190930.....kan det vara Bältros...är vacvinerad sedan 4 år....men det kliar varje dag, svider och är obehagligt

      Radera

Publicerar inte rasistiska uttalanden och personangrepp.
Moderatgranskar allt före publicering.

Väl mött // Bettan