lördag 1 maj 2021

DEBATTARTICKEL FRÅN OSS I UPPSALA LÄN

 DEBATTARTICKEL FRÅN OSS I UPPSALA LÄN


"När får drabbade av långtids-covid den vård de behöver?

Långtids-covid drabbar fler yngre än de grupper som löper störst risk att fara illa av covid-19, skriver Lina Nimmersjö med flera.


UPPSALA LÄN 1 MAJ 2021 10:00


Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Den senaste tiden har det i nationell media förekommit debatter angående långtids-covids vara eller icke vara, och om det enbart är psykiskt och inbillat. I länder som Storbritannien och USA är fokus inte om diagnosen är verklig eller inte utan patienter med problem efter covid undersöks och man har med speciella mätmetoder hittat allvarliga syresättningsproblem och olika skador. Multidisciplinära mottagningar upprättas för att hjälpa patienterna. Olika behandlingar förekommer även om de än så länge är experimentella. På Karolinska universitetssjukhuset i Solna har redan över 1000 patienter med misstänkt långtids-covid tagits emot och kunskapsutvecklingen startats. Region Skåne har startat en multidisciplinär mottagning och flera är på gång.


Tillståndet långtids-covid drabbar personer i olika åldrar men genomsnittet är yngre än de grupper som riskerar att avlida eller hamna på intensivvårdsavdelningarna. De drabbade lider bland annat av svår trötthet, andningssvårigheter, hjärtklappning, hjärntrötthet, demensliknande tillstånd, långtidsfeber och neurologiska problem. Hälsotillståndet går upp och ned och det är vanligt med bakslag med förvärrade symptom efter försök att komma tillbaka till arbete eller träning. En del blir bättre efter några månader medan andra fortfarande är sängliggande efter mer än ett år.


När vi ser hur utvecklingen går framåt i andra delar av landet oroas vi över att patienter i Region Uppsala med dess universitetssjukhus ännu inte har någon mottagning där man inriktar sig mot långtids-covid, följer forskning och bedriver egen. I dag tycks slumpen avgöra vården. Det finns vårdcentraler i länet som säger att patienterna är för sjuka för vård där och att de inte kan hjälpa, samtidigt som remisser som skickas till slutenvården avslås. 


Ibland motiveras avslagen med att specialistavdelningen inte har kunskap om långtids-covid. Köerna är flera månader långa till specialister och vart ska remissen skickas när symptomen är många? En del vårdcentraler skickar inte ens remisser med motiveringen att patienten inte varit sjuk tillräckligt många månader. De som smittades våren 2020 har ofta speciellt stora problem i vården på grund av avsaknaden av positiva test eftersom den allmänna testningen kom i gång senare.


Något som oroar oss är att inte heller en framtida mottagning för långtidssjuka ska ta de sjuka på allvar genom att inte utreda och erbjuda riktad behandling utifrån de olika symptomen, utan enbart ge rehab och samtal. Besvären har inte en biopsykosocial orsak, och beror inte heller på lite allmän trötthet efter sjukdom som en del hävdat. Då hade många blivit friska för länge sedan.


Det är vanligt att som långtidssjuk bli ifrågasatt av exempelvis anhöriga och chefer som inte förstår varför en tidigare aktiv, frisk person med heltidsjobb, familj och fritidssysselsättningar plötsligt blir sängliggande och inte blir bättre efter en covid-infektion som initialt ofta inte lett till akutvård. Att sen bli mött med skepsis i vården trots att covid redan förbryllat på många sätt, inte få träffa någon som är insatt i den specifika problematiken och samtidigt riskera eller bli utförsäkrad från Försäkringskassan ger ett livstrauma. Det leder förstås till stora samhällskostnader när 10 procent av alla som haft covid utvecklar långtidsbesvär, vilket en del studier visat, och smittspridningen är stor och sker under lång tid.  Var är hjälpen vi behöver av kunniga eldsjälar, även vi som bor i Uppsala län?


Lina Nimmersjö, tidigare gymnasielärare, arbetar nu deltid administrativt

Petra Canberger, IT-applikationsspecialist

Katrin Lundstedt-Enkel, fil mag, fil dr, docent, före detta före detta senior forskare och VD, numera arbetssökande

Sara Lind, legitimerad sjuksköterska

Zakaria Bouazza, Swedavia, 60 procent permitterad och 25 procent sjukskriven

Linda Svensson, biomedicinsk analytiker

Charlotte Kerbén, förskollärare och just nu 25 procent sjukskriven

Lena Orlov Hellström, socionom, 27 år med olika chefsbefattningar

Jennie Herrdin, IT-support, arbetande med långtidssymptom i över ett år

Ylva Thyrén, handledare inom daglig verksamhet

Elisabeth Lindmark, undersköterska/skötare

Fam Lindersnäs, Lindersnäs Invest & Consult"//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Publicerar inte rasistiska uttalanden och personangrepp.
Moderatgranskar allt före publicering.

Väl mött // Bettan