fredag 26 januari 2024

POSTCOVID TYCKS INTE BERO PÅ INFEKTION I HJÄRNAN...& PROV PÅ POSTCOVID / PACS FINNS

Postcovid tycks inte bero på en pågående infektion i hjärnan eller en aktiv hjärnskada. Det visar en studie vid Göteborgs universitet

MER OM DEN FORSKNINGEN HÄR 25 oktober 2023

 Vidare om en studie om ett prov för att konstatera POSTCOVID HÄR 

citat ut text ur covid grupp" "Ett enkelt blodprov som visar om du har postcovid.

En ny studie kan innebära att det blir möjligt inom en snar framtid.

– De här testerna finns redan på sjukhusen, säger Petter Brodin, professor i pediatrisk immunologi och medförfattare till studien.

Trötthet, minnessvårigheter, hjärndimma, svårt att andas och sjukdomskänsla i kroppen. Sedan de första larmen under pandemin har forskarna försökt knäcka gåtan kring postcovid.

Aftonbladet har i flera artiklar berättat om de drabbade, bland annat 33-åriga Emma och 37-åriga Linn.

Och i fredags publicerades en ny studie i den medicinska tidsskriften Science. I studien har forskarna jämfört covidpatienter som tillfrisknat från sjukdomen med de som drabbats av långvariga symtom.

Totalt har man undersökt 113 covidpatienter, varav 40 hade haft långvariga symtom i minst sex månader efter insjuknandet.

”Systemet är överaktiverat”

Forskarna har gjort en tidigare okänd upptäckt: en avgörande skillnad i det så kallade komplementsystemet, en del av kroppens immunförsvar. Det visade sig att postcovidpatienterna hade förhöjda nivåer av komplementproteiner i blodet, något man inte såg hos dem som tillfrisknat.

– Det är en grupp av proteiner i blodet som har som funktion att till exempel döda bakterier, försöka laga vävnadsskador eller städa bort skräp. Hos postcovidpatienter är det systemet överaktiverat, säger Petter Brodin.

Upptäckten innebär att det snart kan bli möjligt att diagnostisera postcovid med ett enkelt blodprov, något som är svårt för sjukvården i dag. 

Ett välkommet besked för de långtidssjuka som ännu inte fått någon diagnos. Omhändertagandet av patientgruppen har enligt Petter Brodin varit ”alldeles för dåligt”, både i Sverige och internationellt.

– Ett stort problem när det gäller postcovid är att det är svårt att ställa en diagnos. Det är många som inte blir trodda och vården saknar tester som kan diagnostisera vad som är fel, säger Petter Brodin.

Hur lång tid kan det ta innan det finns ett test för det här?

– De här testen finns redan på sjukhus så det är bara att börja använda dem, säger Petter Brodin.

Fler kvinnor drabbade

Han hoppas att studien är ett steg på vägen i att lösa postcovidgåtan.

– Jag hoppas att det här är ett ytterligare ett steg framåt där vi kommer närmare till att förstå vad postcovid är, hur det kan behandlas och att fler ska få en fastställd diagnos.

I Sverige har minst 30 000 personer fått diagnosen postcovid mellan 2020 och 2022 enligt siffror från Socialstyrelsen. Alla kan drabbas, men vältränade personer och kvinnor i reproduktiv ålder är överrepresenterade.

Problemet är att en del patienter har tydliga symtom med skador på organ, medan andra har mer diffusa symtom som hittills varit svåra att mäta, enligt Brodin.

– Sifforna är grovt underskattade, säger Petter Brodin.

Varför komplementsystemet är överaktiverat hos postcovidpatienterna har forskarna inget säkert svar på ännu, men det finns flera teorier. En av dem är att viruset skulle kunna ligga gömt i vävnad efter den akuta infektionen, orsaka förhöjd inflammation eller nedsatt funktion i det autonoma nervsystemet.

En annan teori är att cellers genetiska omprogrammering – en funktion för att bekämpa och stå emot en infektion – blir störd vid postcovid.

I en studie som publicerats i tidsskriften Cell har man sett att personer med postcovid har lägre nivåer av serotonin i kroppen, jämfört med friska personer. Något som skulle kunna förklara symtom som trötthet och minnesproblem.Försök med antiviral behandling

I dagsläget kan sjukvården behandla en del av symtomen, men det finns inte någon fastställd behandling. På Karolinska Institutet pågår en studie där man behandlar patienter med antivirala läkemedel.

– Det är en antiviral medicinsk behandling där vi försöker behandla bort virusrester, säger Petter Brodin.

Resultaten från studien väntas klara under året.

Från vissa håll har man ifrågasatt huruvida postcovid ens finns. Vad är din kommentar till det?

– Det är så det brukar låta när man inte förhåller sig till vetenskap, då är det lätt att avfärda. Jag förhåller mig till det på ett vetenskapligt sätt och har undersökt om det finns stöd för sjukdomen.

Och det finns det, enligt Brodin. Han säger att postcovidpatienterna består av en kärna och en svans.

– Kärnan är patienterna med mätbara symtom, som organskador som vi kan mäta. Sen finns det en svans där vården med nuvarande metoder inte hittar något trots att patienterna mår dåligt. Den gruppen är svårare att bedöma, och om de har postcovid eller vad de lider av vet inte jag, men att det finns patienter med observerbara skador efter postcovid är det inte någon tvekan om. De har kvarvarande symtom i flera år. "// mer k länk ovan...

MER OM STUDIEN HÄR HOS MARCUS OSCARSDON 

SÅ HOPPAS VERKLIGEN DET BÖRJAR ANVÄDAS NU.....att de med trolig postcovid börjar provtas...ser ju bara själv hur det påverkat mig själv....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Publicerar inte rasistiska uttalanden och personangrepp.
Moderatgranskar allt före publicering.

Väl mött // Bettan