torsdag 2 december 2021

Kan din hörsel och syn skadas av covid?

 Så kan din hörsel och syn skadas av viruset

SPRIDNINGEN AV corona viruset 

 Covid påverkar inte bara lukt och smak, utan synen och hörseln kan påverkas – kan bli långvarigt. 

Även andra sinnen, som syn och hörsel, kan påverkas av viruset.

– De kan finnas kvar långt efter  återhämtning efter infektionen, säger Zahra Jafari, audionom och kognitiv neurovetenskap vid University of Lethbridge i Alberta.

Symtom attuppmärksamma:

Röda ögo, ringande ljud i öronen, ljuskänslighet och problem med hörseln. 

Forskning visar att även syn och hörsel kan påverkas av covid. 

Över 10 % av alla drabbade av covid har, enligt nyligen info, fått någon form av ögon- eller öronsymtom.

Man har funnit att det finns fler neurologiska konsekvenser av covid  än vi först trodde, säger Lee Gehrke, molekylärbiolog vid Massachusetts Institute of Technology till den vetenskapliga tidskriften Scientific American.

En av de första som försökte varna världen för covid-19 var just en ögonläkare, Li Wenliang från Wuhan. 

Troligen smittades han av viruset via en asymtomatisk glaukompatient, säger Bhupendra Patel vid University of Utahs John A. Moran Eye Center.  

Li Wenliang, ögonläkare från Wuhan, var en av de första som försökte varna världen för covid-19. Han avled senare av sjukdomen.

Li Wenliang dog av covid tidigt 2020, men hans fall var inte det första varningstecknet på att ögonen kan vara orsak till spridningen av covid. Redan i början av pandemin fanns det rapporter om röda ögon som ett vanligt symptom.

Under SARS-utbrottet 2003 upptäckte även forskare i Singapore det virus som orsakar sjukdomen i patienters tårar.

Covid orsakar allvarliga andningsproblem och andra svåra symtom, och många ögonläkare stängde sina mottagningar snabbt när viruset slog till, missade man det här kunskapen om ögonen i  början, säger Bhupendra Patel.

Det vanligaste ögonsymtomet är bakteriell konjunktivit, och inflammation i slemhinnan. Det tillståndet drabbade nästan 89 procent av personerna med ögonsymtom, rapporterade forskare i Iran i en metaanalys från 2021 som inkluderade 8 219 covidpatienter i 38 olika studier.

Andra ögonsymtom är torra, röda eller kliande ögon, suddig syn, ljuskänslighet och en känsla av att man har en främmande partikel i ögat. 

Bhupendra Patel misstänker att så många som en tredjedel av alla personer med covid-19 har någon typ av ögonproblem – även om det bara är röda ögon som kanske inte stör dem. Vissa ögonproblem behöver inte heller vara synliga. 

Förutom röda och torra ögon så är även kliande ögon vara ett symtom att vara uppmärksam på då det kan vara covid.

I mitt fall hade jag svarta flagor som åkte runt i synfältet.

Studier visar att viruset kan komma in i kroppen genom ögonen, antingen genom att man kliar sig i ögonen men också via direkt överföring av tårar eller andningsdroppar som råkar landa på ögat. När droppar innehållande coronavirus droppades i ögonen på rhesusmakaker i en djurstudie 2020 blev djuren sjuka. 

En studie med apor bevisar inte om eller hur ofta människor blir infekterade genom ögonen, men viruset verkar kunna replikera i ögonvävnad och sedan ta sig in i näsgångarna, säger Shahzad Mian, en ögonläkare vid University of Michigan.

Han fortsätter:

– Så om du, med tanke på den tid vi lever i just nu, drabbas bakteriell konjunktivit så kan det vara bra att kolla så att du inte har covid också.

Covid kan påverka hörselsystemet samt barriären mellan blodomloppet och innerörat.

En person som varit sjuk i covid kan utsöndra viruset genom sina tårar långt efter sitt tillfrisknande.

Ögonsymtom kan visa sig både tidigt eller sent sjukdomsskedet, tillägger Shahzad Mian. Han och hans kolleger rapporterade okulära tecken och symtom hos nästan 10 procent av 400 patienter på sjukhus i Michigan i mars och april 2020.

En person som har covid kan utsöndra viruset genom sina tårar, långt efter de återhämtat sig. En tidig covidpatient var en 65-årig kvinna som reste från Wuhan till Italien i januari 2020 och som snart lades in på ett sjukhus med hosta, halsont och bakteriell konjunktivit i båda ögonen. Även om hennes ögon var bättre efter 20 dagar så upptäckte forskare viralt RNA i ögonprover dag 27. I regionen Lombardiet i Italien fann forskare SARS-CoV-2 på ögonytan hos 52 av 91 patienter som lades in på sjukhus med covid våren 2020, ibland även när näsprovet var negativt.

Yrsel, svindel och tinnitus vid covid.

Enligt Zahra Jafari, audionom och kognitiv neurovetenskap vid University of Lethbridge i Alberta, kan även hörsel- och balansförändringar vara tecken på en covidinfektion.

I en metaanalys från 2021 fann hon och hennes kolleger yrsel eller svindel hos 12 procent av covidpatienterna, tinnitus hos 4,5 procent och hörselnedsättning hos 3 procent. En hypotes om hur covid kan påverka öronen är, enligt henne, att en inflammation orsakad av viruset direkt kan påverka hörselsystemet. Viruset kan också påverka barriären mellan blodomloppet och innerörat.

Över 10 procent av alla som drabbats av covid-19 har även fått någon form av ögon- eller öronsymtom.

Att få det bekräftat att det verkligen är på det sättet har dock varit svårt i och med att innerörat är så problematiskt att studera, säger Lee Gehrke.

För att undersöka vad som händer i öronen på människor med covid-19, slog Lee Gehrke sig samman med forskare vid flera andra laboratorier för att odla mänskliga öronvävnader med hjälp av stamceller. Med hjälp av dessa vävnader kunde teamet sedan visa att två typer av celler i innerörat har generna som krävs för att tillverka proteiner - inklusive ACE-2-receptorer - som gör att viruset kan komma in i cellerna.

Symtomen kan bli långvariga

Hårceller, som är viktiga för både hörsel och balans, kan också infekteras av viruset. Det rapporterade forskare i den vetenskaplig tidskrift Nature i oktober. Teamet kunde bekräfta att en virusinfektion i innerörat är möjlig efter att ha studerat mänsklig vävnad som tagits bort vid operationer för andra sjukdomar. 

– Fynden tyder starkt på att covidpatienter kan ha hörselnedsättning på grund av en infektion i hårcellerna i samband med en virusinfektion, säger Lee Gehrke.

I mitt fall blev tinnitus väldigt mycket högre när jag desdutom fick Rhino virus i juni 21.

Öronsymtom vid covid kan stanna kvar även efter ä återhämtning från covid.

För det mesta blir både ögon- och öronsymptom bättre av sig själva. Men forskning börjar tyda på att symtomen kan bli långvariga. Bhupendra Patel känner till två fall där covidpatienter har tappat känseln i sina hornhinnor, vilket kan göra att hornhinnorna går sönder, även av mindre trauma. Det kan leda till hornhinneinfektion, skador och i slutändan blindhet. 

Flera fallrapporter inkluderar öronrelaterade symtom som stannar kvar även efter att människor återhämtat sig från covid, säger Zahra Jafari till Scientific American.

Även om påverkan på syn och hörsel fortfarande är mer sällsynt än än förlust lukt- och smakbortfall, som drabbar minst 40 procent av covidpatienter, så ger studier av ögon och öron insikt i de många och ofta fortfarande mystiska sätt som viruset kan angripa människokroppen,"// slut citat 


Så min yrsel, och vänster påverkan av tinnitus jag haft sedan sommar 20 och påverkan på synfältet och trycket i ögat vänster som blivit höjt så jag fått ytterligare en ny sorts  droppe Azopt, samt stickningarna i tungan vänster jag haft i tungan längst bak vänster av och till....Ja vem vet det är troligen det....Hade ju även något som liknade utslag/ bältros vid vänster öga i covids början, mars 2020.


Synförändringar vanligt hos långtidssjuka i covid-19



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Publicerar inte rasistiska uttalanden och personangrepp.
Moderatgranskar allt före publicering.

Väl mött // Bettan