söndag 23 oktober 2011

Är du empatisk....Citat från boken ”KONSTEN att utveckla och använda PSYKOMETRI” av Ted Andrews

Övningar – 20: Är du empatisk? Citat från boken ”KONSTEN att utveckla och använda PSYKOMETRI” av Ted Andrews

” Följande frågor, även om de är de samma som i det förra kapitlet, hjälper dig att bättre avgöra om du har starka inre empatiska egenskaper

1. Blir du lätt påverkad av personer omkring dig?

(Empatiska människor är lättpåverkade och mycket lätta för andra att manipulera, De känner och upplever det som andra överför till dem och därför ska man vara extra försiktig då man har att göra med försäljare och andra som är bra på att manipulera folk. Om du vet att du är empatisk, så låt inte påverka dig och se till att det du bestämmer verkligen är bra för dig. Det kommer att bli bättre i det långa loppet för dig .)

2.  Svänger ditt humör i takt med vilka människor och vilken omgivning du befinner dig i?

(Empatiska människor blir lätt indragna i mängdens humör eller energier. Ofta beror det på ett uttryck för ofrivillig resonans. Kom ihåg att empatiska personer vanligen har ett mycket starkt magnetiskt energifält omkring sig och de tenderar att ta upp och suga åt sig energi, attityder och uppförande från den större gruppen, individer, och även omgivningar. Om du är uppmärksam på detta så blir du mindre mottaglig för den här sortens påverkan.)

3. Har du någon gång känt dig riktigt på humör för att gå på en tillställning eller sammankomst, och sedan kort efter att du har kommit dit känt dig trött och uttömd?

(Empatiska människor måste vara lite mer försiktiga i grupp sammanhang. Eftersom deras energi är mer magnetisk kan de gå in i en grupp och dra till sig energin från alla de närvarande. Ofta sker den här upptagningen av andras energier genom solar plexus. Personen plockar upp alla  närvarande känslomässiga och emotionella energierna, vilket göra att personen blir helt nedtyngd.)

4.  Märker du ofta att du har svårt att avgöra vad du känner vid ett visst tillfälle?

(En empatiska persons sinne och kropp är en levande arometer för vad personen upplever, därför kan det vara svårt att avgöra om det är egna eller andras känslor man förnimmer.

Det är inte ovanligt för de flesta empatiska personer verkligen känner och upplever vad andra lastar över på dem. Detta kan vara den andras attityder, sexualitet, eller önskningar, och detta kan vara svårt, därför att den empatiska människan upplever det som sina egna känslor. Regelbunden, personlig och ofta genomförd övervakning är alltid viktig, Skyddsmetoderna i nästa kapitel kan hjälpa till med det.)

5. Tar du ofta med dig arbetets bekymmer hem eller kommer du ofta på dig med att tänka på dina hemmaproblem på arbetet?

Är det svårt för dig att skilja på arbetet och hemmet? Har du svårt att vara objektiv och  skilja på saker och ting i ditt liv?

(Om du märker att du för det mesta ta med dig dina arbetsproblem hem, så att de påverkar ditt hemliv, behöver dina empatiska energier balanseras. Även om det bara sker då och då, siar det på ett behov av balansering. Kom ihåg att våra energier har cykler och även våra innersta empatiska möjligheter har tillfällen då de är mer aktiva och tillfällen då de är slumrande, om vi inte lär oss att kontrollera och leda dem..

                      Om du är en person som har svårt att se på människor med objektivitet, så kan  det visa en tendens mot starka empatiska förmågor. Vi har alla  perioder i vårt liv när detta inträffar, det är en del av att vara mänsklig. Å andra sidan, om varje del av vårt liv glider in i alla andra, visar de på att vi behöver kontrollera våra energier medvetet.)

                      6. Tycker du att du är överkänslig, eller tycker andra det? Gråter du lätt? (Antingen av glädje eller av sorg)?

(Empatiska människor är ofta för känslosamma eller hyperkänsliga.  Deras gensvar är snabbare och starkare från den emotionella grunden än andra människors. De skrattar fort och gråter lätt.. De upplever till fullo allt som händer omkring dem.)

7. Är du hyperkänslig? Tar allting allvarligare och mer personligt än andra?

(Saker som rinner av den vanliga individen, tas upp och upplevs till fullo av empatiska människor. Många av orsakerna till det har vi redan pratat om. )

8. Tycker du inte om att andra människor tar i dig?

(De flesta empatiska människor kan indelas i två kategorier, där det är flest i den andra. I den första kategorin finns de individer som är ”Snarstuckna”. De tycker för det mesta om att ta i och bli tagna i. Vanligen så förstår de någonstans inom sig att genom beröring så har de möjlighet att få bättre kontakt med dem som de tar i.
Den andra kategorin är sammansatt av individer som tycker direkt illa om när någon tar i dem. De är så känsliga att det tycker det är obehagligt när någon rör vid dem, även om det bara gäller en handskakning.)

9. Är du, eller ar du mycket blyg och inåtvänd när du växte upp?

(De flesta inåtvända och blyga människor är empatiska. För många av dem är detta ett uttryck för självförsvar. På en nivå i det undermedvetna, förstår de att de mycket lätt kan bli påverkade av personer runt omkring sig. De tror att nya människor har en energi som de är främmande för och som de skulle komma att uppleva mycket starkt. Detta visar sig t.ex. genom tveksamhet inför nya relationer och det är viktigt att respektera detta. Andra vet inte alltid vad som är bäst för oss, oavsett vad de menar med det. Om vi inte respekterar detta, kan vi inte utveckla och respektera vår egen känsla för självaktning och intuition.

Olyckligtvis, så lever vi i ett samhälle som är ganska intolerant inför ett sådant uppförande. Föräldrar, liksom kamrater för ofta in sina barn och vänner i situationer där de måste umgås i någon mån.

Det finns också ett slags stigma som hör ihop med blyghet. I de flesta fall, om individen blir lämnad ensam, utvecklar de sitt eget sätt att uppföra sig på i sociala situationer, ett sätt som känns bra för dem. )

10. Har du en tendens att ta på dig andras problem, smärta, strider, eller oro, antingen du blir tillfrågad om du vill gör det eller inte?

(Ofta behöver empatiska människor vara uppmärksamma på att de inte försätter sig i den situationen att andra ständigt kommer och lastar av sina problem på dem. Detta har vi alla upplevt i olika hög grad. Hur ofta har du känt dig uttömd och trött efter att ha talat med någon, även om det var på telefon?

Om detta händer ständigt, måste vi fråga oss varför vi tillåter att vi kommer i den situationen. Det visar ofta på att andra människor använder – Antigen det är medvetet eller inte – dina empatiska förmågor för att undvika att ta itu med sina egna problem.

Vid slutet av ett sådant samtal, vandrar den andra personen iväg med dina mer balanserade energier, medan du blir kvar med den andras. Då står du där med deras problem och avgöranden, för att försöka lösa dem” // slut citat från sidorna 132 - 137
(Hämtat ur gamla bloggen)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Publicerar inte rasistiska uttalanden och personangrepp.
Moderatgranskar allt före publicering.

Väl mött // Bettan