fredag 10 september 2021

Nya droppar, trycket högt, och synfältet är sämre igen, det pändlar....




 Återbesök på Alleris ögon idag.

Synfältet far fram och tillbaka ser doktorn. Trycket i ögat är högt igen trots droppar Duotrav x1 på kvällen.

Nu ska jag få prova en ny droppe x2 i 1 månad. Azopt fanns inte som föreskrivits men de hade Brinzolamide acvord 10 mg som ska vara motsvarande.


Hade det här med att trycket nu höjts och att jag måste prova en ny droppe hänt före post covid hade jag nog gått i taket..

Jag har varit med om så mycket i det med post covid att det här blir mest bara ett konstaterande...vad ska jag göra....Jag har ju bara att acceptera....ledsen så klart...det är hela tiden något...

Glömde info min ögonläkare att jag äter ju Eliquis och om de ögondropparna synkar med de tabletterna. Så fick mejla dem när jag kom hem.

Jag hade ju haft så ont i huvudet i samband med Herpes 25/7 och Bältros 30/7...och flera dagar med ont i ögat. Dr säger tryck ska inte ge ont i ögat...så vad det nu var....

Får uppdatera när dr skrivit I 1177.

Synen är oförändrad 0.2 v och 0.4 h öga.

Ska tillbaka om en månad.

I 1177 står att läsa... citat..
"Kontaktorsak

Kommer för uppföljning med synfältsundersökning och tryckkontroll i samband med afaki glaukom, i alla fall från vänster öga. Droppar DuoTrav 1 droppe till natten i båda ögonen.

Anamnes

Ögon:

Tillstånd efter sekundär IOL implantation på grund av afaki bilateralt. Patienten insjuknade i bältros under julimånad i år, även gallblåseopererad den 15/8. Upplever ibland något varierande syn från höger öga.

Status

Ögon:

Höger öga:

Ögontryck höger:

15 mmHg

Med tanke på patientens något tunnare hornhinnor motsvarar detta ett tryck på 16 mmHg.

Synfält:

Humphrey

GHT utanför normala gränser. VFI 91 %, defekter längst i periferin inferiort.

Övrigt status:

Blekt och oretat. IOL centrerat. Bra insyn centralt till ögonbotten. Papill något platt exkaverad mot temporalt med bra substans, bra bräm runt om. Ingen notch, ingen papillkantsblödning. Makula med lätt glittrighet. Inga blödningar. Näthinnan på plats.

Vänster öga:

Ögontryck vänster:

17 mmHg

Med tanke på hornhinnetjockleken behöver man lägga till c:a 4 mmHg så patienten hamnar på 21 mmHg.

Synfält:

Humphrey

GHT utanför normala gränser och VFI 65 %, 2 % falska positiva fel och Bjerrumskotom mot superiort.

Övrigt status:

Blekt och oretat. Hornhinnan med enstaka pigmentkorn. IOL oförändrat med sulcusläge och något decenterat mot inferiort. Optiken täcker fortfarande den optiska zonen, acceptabel insyn till ögonbotten. Papill med avblekning och randstående oförändrat mellan kl 3 och kl 6, ingen papillkantsblödning. Makula med lätt glittrighet. Näthinnan på plats.

Bedömning

Synfältsundersökningen på vänster öga tendens till något sämre jämfört med föregående undersökningar. Med tanke på patientens något tunnare hornhinnor ligger trycket idag på 21 mmHg. Trycket på höger öga accepteras. Sätter in ytterligare Azopt 1 droppe på morgonen och 1 droppe på kvällen i vänster öga och patienten får fortsätta med helt oförändrad behandling med DuoTrav 1 droppe till natten i båda ögonen. Får komma tillbaka för en tryckkontroll med applanation om en månad, får planeras och bokas för detta.

Diagnos & åtgärdskod:

H401-Primärt glaukom med öppen kammarvinkel-Huvuddiagnos Z961-Förekomst av intraokulär lins-Bidiagnos"//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Publicerar inte rasistiska uttalanden och personangrepp.
Moderatgranskar allt före publicering.

Väl mött // Bettan