tisdag 30 maj 2023

Blodtryck som rusar i vila & hörsel och balans mottagningen har bedömt

 Så efter egen remiss då jag åter igen drabbats av ett blodtryck som drar iväg 4/5-23, för vilken gång i ordningen...HÄR I BLOGGEN ....så läser jag i journalen.

" Aktuellt hälsotillstånd

Inkommit egenremiss via 1177.se. Tar upp besvär med svängande blodtryck, upplevelse av hjärtrusningar nattetid och slem i lungorna. Därtill tryck över bröstet och bröstrygg samtidigt med obehag från magen.

Bedömning

Bedömning hälsoproblem

Blandsymtomatologi, ej säkert med distinkt kardiologisk orsak. Skriver brev till patient och rekommenderar att ta upp sina besvär med sin husläkare. "//

Just detta kommer och går...Bltr är lågt när det är som vanligt..

Så nedan, kan beskrivningen nedan, vara centrala...proppar som gått mot hjärnan? Jag har ju testvärden även MoCA 23/30, KEDS 27, MMT 28/30  i mars 21 och det har snarare blivit sämre än bättre.. och tidvis är yrseln svårare..

Men kan kanske åxå bero på min stora synnedsättning. Men jag har levt med den hela livet och yrseln kom efter covid, ibland så svårt att jag blev sängliggande flera dagar. När jag fick blodtunnande Eliquis efter DVT, propp I vänster lår nov 20 som var 15 cm lång så blev yrseln bättre..

SÅ JAG TROR proppar har även gått mot hjärnan..

HÄR i bloggen om proppar/ kuahulationsförändringar 

Så ska ta upp det med min dr i telefonsamtal i slutet på juni..liksom rusande blodtryck...

Att vi som postcovidpatienter inte kan få rätt vård på en covidmottagning......utan man får plocka ihop själv bedömningar från olika och försöka förstå själv som vårdpersonal...för att få en bild själv av helhet i postcovid...och det kan inte vara lätt då för de som inte har en vårdutbildning.... 

Och Hörsel och balansmottagningens bedömning 

"Aktuellt hälsotillstånd

..... som varit på besök hos oss 2014. Hon har en känd högersidig diskanthörselnedsättning och så var det också vid undersökningen 2014. Normal hörsel vänster. Då berättade hon även om en viss ostadighet och sämre balans. Vid undersökningen såg man en spontannystagmus grad 2 åt vänster som tilltog efter huvudskakning. Ett sådant fynd kunde stämma med nedsatt funktion i höger balansorgan, det vill säga samma sida som patienten har hörselnedsättning. Utreddes därför med MR ponsvinkel och detta har uteslutit retrokokleär patologi.


Patienten insjuknade med covid i mars 2020. Därefter hade hon två kraftiga episoder av yrsel, den ena i maj och den andra i september samma år. Yrselepisoderna av rotatorisk karaktär med illamående och även kräkningar. Duration upp till tre dagar vid varje tillfälle. Hon undersöktes på öron-, näs- och halsmottagningen då vid två tillfällen, september och oktober 2020. Då samma fynd av spontan vänsterslående nystagmus. Då skickades även utredning med MR hjärna på grund av vänstersidig pulssynkron tinnitus. Normala fynd på MR. Sedan dess har hon inte haft några stora yrselattacker. Trots detta lever hon med fler sviter efter covid enligt egenremiss. Fick DVT och behandlas sedan november 2020 med Eliquis. Även en ögonsjukdom sedan födseln och har opererats många gånger i livet för detta. Har ett synfältsbortfall. Hon väntar på en till planerad operation för sitt vänstra öga via ögonmottagningen.

Patienten uppger även en period på några månader efter laparoskopisk kolecystektomi då hon hade yrsel kopplad till huvudrörelser. Det har lugnat ner sig helt.

Nu beskriver patienten att hon inte har stora besvär av yrsel. Kommer ibland några sekunder då hon blir väldigt ostadig, speciellt vid gång. Vid promenader får hon ofta hålla i sin man. Har gått hos fysioterapeut som sett att hon är svagare på ena sidan, det har hon också märkt vid till exempel step up.

December 2020 skaffade patienten hörapparat höger. Hon är nöjd med denna. Hon har påbörjat KBT-behandling hos oss nyligen och är nöjd med detta också.

Status

Allmäntillstånd

Gott och opåverkat.

Öron

Bilateralt oretade yttre hörselgångar. Bleka och normalställda trumhinnor med luftade mellanöron.

Neurologiskt status

Kranialnerver utan anmärkning. Romberg utan anmärkning trots lite vinglig. Stepping test utan anmärkning. Finger-näs utan anmärkning. Diadokokinesi utan anmärkning. Ögonföljerörelser utan anmärkning. Sackader med överskjutning vid blickriktning åt höger.
Undersökning med Frenzelglasögon: Spontannystagmus åt vänster, den förstärks vid huvudskakning. Blir lite starkare vid blickriktning åt höger och lite svagare vid blickriktning åt vänster. Vid rotationstest blir nystagmus starkare under vänstersidig rotation, minskar vid högersidig rotation. Vid fixationstest ändras det inte. Supine head roll test utan anmärkning. Dix Hallpike utan anmärkning.

Resultat/Utvärdering

Utredningsresultat

Tonaudiogram visar normal hörsel vänster till 4 kHz och därefter lätt sjunkning i diskanten till 30 dB. På höger sida normal hörsel till 1 kHz och därefter lätt sänkning till 30 dB på 1,5 kHz. Sedan brant sjunkning till cirka 90 dB i diskanten. Hörseln oförändrad jämfört med 2020.

VHIT med normala svar till samtliga båggångar.

Bedömning

Bedömning hälsoproblem

Högersidig sensorineural hörselnedsättning oförändrat, både subjektiv och objektiv. Patienten har haft tinnitus som är pulssynkron, speciellt vänster öra och har nu påbörjat KBT-behandling. Problem med ostadighet som inte visar tecken till att det är perifert. Patientens besvär är antingen centrala eller beror på ögonpatologi. Hon informeras om resultatet. Om symptomen fortsätter eller försämras bör hon söka till sin vårdcentral för vidare utredning. Ingen vidare planering från hörsel- och balansmottagningen "//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Publicerar inte rasistiska uttalanden och personangrepp.
Moderatgranskar allt före publicering.

Väl mött // Bettan